Кулинарна изложба "Тиквени изкушения" на XIV празник на тиквата
Експонатите ще бъдат оценявани в пет категории и два раздела
В рамките на XIV празник на тиквата ще бъде открита кулинарна изложба „Тиквени изкушения“. Участниците в нея ще бъдат разделени в два раздела и пет категории. Първото разделение на претендентите за изложбата е на любители и професионалисти.
Експонатите ще се оценяват в следните категории: баница с тиква (тиквеник), печена тиква, други десерти от тиква, нетрадиционни ястия и напитки от тиква (салати, туршии, супи, предястия, основни ястия, сокове и др.) и карвинг.
Във всяка от категориите в двата раздела ще бъдат връчени по три награди, а заелите призовите места ще получат и парична награда от 50 лв.
Всички желаещи да участват в кулинарната изложба трябва да направят своята заявка до 11 октомври на тел. 0675/3-07-77, важно е да бъде посочена необходимата площ за експониране, а изделията ще се приемат на 13 октомври до 9:00 часа в парка на Хаджистояновото училище.
Изложбата ще бъде открита на 13.10.2018 г. в 10:30 ч.
А за вдъхновение на вашите тиквени изкушения, можете да използвате рецептата за сладко от тиква на „Дилмано дилберо“:
Сладкото от тиква се произвежда по рецепта от кухнята на баба. Традиционната рецепта на рачела са парчета тиква, които са се обработвали с варно мляко, за да запазят целостта и хрупкавостта си. Захарният сироп се е приготвял от сока на захарна метла или захарно цвекло. Сокът е имал много специфична и неприятна миризма. Тя се е отстранявала като сокът се е третирал с препечена бяла пръст или с растителна пепел. За подобряване на вкуса и аромата на рачела в него са се поставяли парчета дюля, ябълка, ядки от кайсия, бадеми, листа от ароматното растение - индрише. Варенето на рачела е ставало в тави на бавен открит огън с внимателно разбъркване с дървена лъжица. Днес в много малко домове рачелът се приготвя по този начин. Автентичното в рецептата е обработката с варно мляко на парчетата тиква, днес това е етап от технологичния цикъл на производство на сладко от тиква. Във времето на развити техника и технология сладкото от тиква се изварява вакуумно на тристепенен режим. По този начин максимално се запазват вкусовите качества на плода и минерално витаминният му състав. Парченцата тиква са сочни и хрупкави, ароматът на ванилия и бергамот са съобразени със съвременните предпочитания на консуматора.
Развихрете въображението си и ни покажете своите тиквени изкушения!
НЕ ПРОПУСКАЙТЕ XIV ПРАЗНИК НА ТИКВАТА!
СЕВЛИЕВО – СТОЛИЦА НА ТИКВАТА!
« назад